Domácí těstoviny - tagliatelle
13:17:00
Jelikož jsem už od útlého dětství totálně zamilovaná do italské kuchyně, jednou musel nastat tento osudný čas. Čas domácích těstovin.
Spousta lidí se tohoto procesu bojí a já docela chápu proč.
Samotné zpracovávání těsta vám zabere ohromné množství času (nemluvě o té námaze) a tvarování těstovin se také nedá zařadit mezi činnosti do 10-ti minut.
Proto si každý člověk řekne, že je výhodnější zajít do nejbližšího obchodu a koupit těstoviny tam. A ono asi opravdu je...
Ale
Domácí těstoviny mají něco do sebe. Nejen, že si sami zaručujete kvalitu surovin; i chuť je jiná. Samozřejmě lepší. Bohužel nenacházím vhodná slova pro její popsání. Proto si je musíte udělat!
Těsto:Základní poučka zní: ,,Na 100 gramů mouky přidej 1 vejce."
150g jemné italské mouky "00" (může být i klasická hladká)
50g semolinové mouky
2 velká vejce
sůl
Teď už to není tak složité. Začněte tím, že si uděláte hromádku z mouky a v ní důlek. Do důlku rozklepnete obě vajíčka a posolíte. Rozbijete žloutky a vejce postupně zapracujete do mouky. Těsto není řídké, ale ani suché. Pokud cítíte, že opravdu nejde zpracovat, pomozte si trochou vody. Ve chvíli, kdy se vám podaří vytvarovat hladkou kuličku, zabalte ji do potravinářské fólie a umístěte asi na 30 minut do lednice.
Tvarování je pak jednoduché. Těsto si rozdělte na menší části a vyválejte je tak tence jak to jen jde na pomoučeném válu (můžete si práci usnadnit se strojem na těstoviny). To, že je těsto dostatečně tenké poznáte tak, že pokud jej posunete k okraji válu a jemně fouknete, začne se třepotat. Vyválenou placku pak stočte jako roládu a krájejte na tenké proužky. Rozmotejte, a nechte uschnout na slunci, nebo vařte čerstvé.
S dotazy, reakcemi a připomínkami se na mě můžete obrátit v komentářích.
Maya
8 komentářů
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkoušej a pak dej vědět, jak to dopadlo.
OdpovědětVymazatParádní článek! A nádherná fotka! Prostě skvělé a moc zajímavé...
OdpovědětVymazatDěkuju moc. S fotkou sice nejsem tak úplně spokojená, ale snažím se. Snad časem bude i lepší technika.
VymazatUrčitě zkusím! :)
OdpovědětVymazatVšak jasné. Těstoviny každej miluje. A s domácíma uděláš dojem.
VymazatFakt super! Až se budu nudit a nebude co jíst, tak stopro zkusím :D :D
OdpovědětVymazatJe škoda, že je to tak časově náročné. Ale potvrzuji, že stojí za to si udělat čas.
Vymazat