Kynutý koláč s borůvkami

12:39:00

Vždycky jsem si chtěla psát kuchařku ve které by bylo úplně všechno, co jsem kdy upekla nebo uvařila. Moje babička takovou má. Je napsaná ve starém diáři a je jedním slovem úžasná. Já jsem si ji vypůjčila a nevím, jestli ji ještě někdy vrátím. Zatím se po ní nikdo neptal, takže tím líp pro mě. Na každý pokrm jsou tam minimálně tři recepty, takže je vždycky dobrodružství, jestli se mi podaří vybrat ten nejlepší. Jinak tomu nebylo ani u tohoto koláče. Osobně nemám ráda vysoké kynuté koláče, kde je víc těsta než ovoce. Celé je to takové suché a vůbec. Proto je pro mě tento ideální. Ve výsledku je to spíš něco podobného jako linecké těsto u klasických amerických koláčů. 
Na těsto:
10g droždí
75ml mléka
150g hladké mouky
50g másla
1 žloutek
citronová kůra
špetka soli
1 lžička krupicového cukru
zbylý bílek na potření okrajů těsta

Na náplň
cca 400g borůvek

Na drobenku:
40g másla
40g krystalového cukru
10g vanilkového cukru
40g polohrubé mouky

Já jsem začala drobenkou. Tu připravíte žmolením mouky a cukrů s máslem. Snažte se nevytvářet obrovské hrudky, ale ani pouhé drobečky. Myslím, že je super se občas zakousnout do křupavého, sladkého, zlatavého kousku drobenky.

Připravte kvásek. Rozdrobte droždí a s cukrem jej rozmíchejte do řídké kaše. Přilijte vlažné
mléko (pamatujete, že pokud je moc horké pro vás na dotyk, je moc horké i pro kvasnice) a jemně zasypte hladkou moukou. Kvásek pak nechte vyběhnout, asi 15 minut. 
Přidejte mouku, žloutek, citronovou kůru a rozehřáté máslo. Hněťte, dokud nevznikne hladké těsto, které se nechytá ke stranám mísy. Nechte kynout přibližně hodinu na teplém místě. 
Těsto vmačkejte prsty do dortové formy (s průměrem 23cm) vyložené papírem na pečení (nebo vymazané máslem a vysypané moukou). Poklaďte borůvkami, posypte předem připravenou drobenkou a okraje potřete vajíčkem. Takto připravený koláč poputuje do trouby vyhřáté na 170°C na 30 minut, nebo dokud nebudou okraje zlaté. Neděste se zprvu tekuté náplně. Po vychladnutí ztuhne. 

pozn. : Borůvky bývají dost kyselé. Pokud vám jejich chuť nesedí, přidejte k nim 2 lžičky tmavého cukru.
Rozhodně se nebojte kombinací s jiným ovocem a pokud recept vyzkoušíte, dejte mi vědět o svých dojmech.
Maya 

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. To je jednoduše boží, asi si budi muset dát tu práci a zkusím ho 😻

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani to není tak pracný. Navíc si můžeš na hodinu dát pauzu a skočit třeba na schůzku, že? :D

      Vymazat