Kuřecí vývar

10:18:00

Tohle je prosím vás první vývar v mým životě, takže mu předcházelo hledání, čtení a studování různých receptů. Nakonec jsem zkombinovala všechny důležitý poznatky z internetu se svými a vzniklo tohle. Dalo by se říct, že je to fakt ultimátní  kuřecí vývar, protože jsem studií těch receptů trávila půl dne.




Na hrnec vývaru:
zbytky z 1 kuřete (kostra, krk, křídla)
2 l vody
1 velkou cibuli 
1 petržel
1/2 celerové bulvy
2 mrkve
2 stroužky česneku
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
7 kuliček černého pepře
menší svazek velkolisté petržele

Začněte přípravou kuřecích zbytků. Pokud je potřeba, očistěte je a osušte kuchyňskou utěrkou. Jednotlivé kousky pak rozmístěte s menšími rozestupy na plech a opékejte v troubě (200 °C) 10 minut z každé strany. Po upečení kosti přemístěte do hrnce a plech zalijte trochou horké vody aby se odlepily případné přichycené kousky a šťáva nezůstala na plechu. Tuto směs pak přidejte ke kostem do hrnce. Celý základ doplňte studenou vodou tak, aby vše bylo pod vodou. Přiveďte k varu a pěnu, která se vytvoří odebírejte lžičkou. Pak plamen zeslabte a nechte táhnout (tj. z vývaru se kouří, ale nebublá) 3 hodiny. Mezitím si očistěte  zeleninu (nemusíte loupat) a nahrubo nakrájenou ji nasucho opečte na pánvi. Po uplynulých 3 hodinách přibude do hrnce koření a připravená zelenina. S nimi nechte provařit ještě hodinku, sceďte a máte hotovo. 
V lednici vydrží týden dobře uskladněný. Pokud podáváte jako polévku, dochuťte solí, při používání do pokrmů kořeňte až výsledek. Po celou dobu vaření pracujeme bez pokličky.
Maya

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Na vývarech jsem závislák, ujedla bych se jich :D Pokaždé, když vývar vařím, chutná jinak, nedávám vždy stejnou část masa, stejné množství zeleniny a koření, přidávám ingredience tak, jak mě zrovna napadnou :) někdy vařím vývar s kapáním, někdy s nudlemi, někdy jen s masem a zeleninou, jak mám zrovna chut :)
    melisinblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. To znám. Většinou to je podle toho, co najdu v ledničce. :D Mimochodem jsem zkoukla tvůj blog a chválím. :)

    OdpovědětVymazat