Dort s Dulce de Leche

1:15:00

Možná bych tu teď měla vysvětlovat, proč nevyšel článek dýl než čtrnáct dní, ale je to celý jen o mojí hlouposti. O tom, jak jsem žila v domnění, že mám pořád na další recept dost času, a ono ne. Takže tohle je omluvnej dort. Teda - on byl pro kamarádku k narozeninám, ale budeme dělat, že ne. :) Je s čokoládovým máslovým krémem (já vím, máslovej, ale ona ho má hrozně ráda), Dulce de Leche a nahoře čokoládový úlomky.  
Těsto:
75g másla
270g hladké mouky
60g holandského kakaa
1,5 lžičky prášku do pečiva
1,5 lžičky jedlé sody
350g třtinového cukru
2 středně velká vejce
225ml mléka
150ml vroucí vody

Krém:
200g čokolády (minimálně 60%)
300g másla
40g holandského kakaa
4 lžíce smetany ke šlehání
160g moučkového cukru (můžete dát méně, nebo víc, záleží jen na vaší chuti)
+ plechovka zkaramelizovaného Salka

U těsta to nemůže být jednodušší. Je to jako u muffinů. Smícháte tedy v jedné míse sypké ingredience a ve druhé tekuté. Pak je jen vyšleháte společně ve větší z misek. Jediná zajímavá ingredience je tu máslo. To nerozpouštějte, ale vmačkejte do sypkých surovin. Rozdělte těsto do dvou dortových forem (v průměru 15cm) a pečte 30-35 minut v troubě vyhřáté na 175℃. Nechte zcela vychladnout. Odřežte vypouklé části a rozdělte každý korpus na polovinu.

Čokoládu rozpusťte a dejte do chladu, aby vám později nerozpustila máslo. To vyšlehejte do bíla a po lžičkách přisypávejte cukr smíchaný s kakaem. Přilijte i smetanu pro zjemnění a vychladlou tekutou čokoládu.

Na korpus vždy namažte tenčí vrstvu Salka nasledovanou krémem. Pokračujte tak i s ostatními patry. Pomažte jemnou vrstvou krému = crumb coat. Nechte ztuhnout asi půl hodiny. Pak dokončete masivnější vrstvou krému a úlomky čokolády. Ty vytvoříte, když rozpustíte různé druhy čokolády a v tenké vrstvě je na papíru na pečení necháte ztuhnout 10 minut v mrazáku. Já jsem ještě zbyteček Salka rozpustila a nechala ho stékat po krajích.

Fotila jsem to u táty v dílně, protože tam byla ideální teplota a s dortem se fakt blbě manipulovalo. Mimochodem ta 15-ti centimetrová forma je sice maličká, ale na menší oslavu ideální.
Maya







You Might Also Like

0 komentářů