Vánoční cukroví

7:51:00

Hádejte, kdo propásl nejkrásnější období roku, plný jídla? Já. Jsem sice největší milovník Vánoc, ale většinou nedopadají úplně tak, jak bych chtěla. Letos jsem tak v polovině prosince chytla nějaké bakterie a ještě pořád dobírám antibiotika, takže energie na blog a pečení cukroví tak úplně nezbývala. Ještě štěstí, že dárky jsem měla nakoupený už od konce října. Vzhledem k tomu, že Vánoce jsou zítra, nečekám, že by tuhle sbírku receptů někdo využil, tak snad příští rok.
Perníčky: 
500g hladké mouky
300g cukru krupice
125g medu
3 vejce
čajová lžička jedlé sody
perníkové koření (skořice, muškátový oříšek, hřebíček, anýz...)

Mouku, cukr, sodu a koření promíchejte ve velké míse. Med rozpusťte ve vodní lázni a přilijte k suchým ingrediencím. Nakonec zapracujte vejce. Těsto nechte uležet aspoň hodinku v lednici, ale klidně i několik dní. Troubu předehřejte na 200℃ a pak zeslabte na 150℃. Vykrajujte libovolné tvary, před pečením potřete rozšlehaným žloutkem a na plechu s pečícím papírem pečte 10-15 minut.

Linecká kolečka:
500g hladké mouky
170g cukru
1 vejce
300g másla
čerstvá citronová kůra

Tady to nemůže být jednodušší. Všechny ingredience se jen společně propojí. Jediná důležitá věc je 
měkké máslo a předehřátá trouba na 170℃. Vykrajujte libovolné tvary. Někdo přesně počítá část s prokrojeným a neprokrojeným cukrovím (s dírkou a bez dírky), ale ono to stačí tak přibližně, protože část vám stejně sní rodina ještě před slepením. Pečte na plechu s pečícím papírem 10-15 minut. Vychladlé slepujte rybízovou marmeládou (nebo jakoukoli jinou oblíbenou).

Vanilkové rohlíčky:
250g hladké mouky
200g másla
90g moučkového cukru
110g mletých vlašských ořechů

Stejně jako u lineckého. Všechno pořádně propracujte v jedné veliké míse. Těsto nechte chvilku v chladu, aby se rohlíčky neroztékaly. Troubu předehřejte na 150℃ a rukama vytvořte rohlíčky (existuje nějaké spisovné synonymum ke slovu ušulejte?) a pečte na plechu s pečícím papírem asi 15 minut.

Pusinky:
4 bílky
70g krupicového cukru
240g moučkového cukru

Ve vodní lázni šlehejte bílky s krupicovým cukrem asi 7 minut. Dostatečně dlouho, aby byly pevné, ale ne zas tak dlouho, aby se převařily. Nakonec zapracujte moučkový cukr, hezky s citem. Těstem naplňte cukrářský pytlík a na plech s pečícím papírem nastříkejte pusinky. Sušte je v troubě předehřáté na 100℃ zhruba hodinu, ale záleží na velikosti. Že jsou pusinky hotové poznáte podle toho, že jdou jednoduše odlepit od papíru. Mimochodem já jsem ty své nabarvila narůžovo a trochu jsem to s barvou přehnala, tak se pokuste být lepší než já...

Laskonky s jahodovým krémem:

Těsto:
3 bílky
150g krupicového cukru
150g moučkového cukru
50g kokosu

Ve vodní lázni šlehejte bílky s krupicovým cukrem asi 7 minut. Dostatečně dlouho, aby byly pevné, ale ne zas tak dlouho, aby se převařily. Nakonec zapracujte moučkový cukr a kokos, hezky s citem. Já mám takovou speciální formu na laskonky, ale pokud ji nevlastníte, stačí se pokusit nastříkat na plech s pečícím papírem co nejpodobnější tvary.  Sušte v troubě vyhřáté na 100℃ 25-30 minut. Znovu - jsou hotové, když jdou pěkně odlepit. 

Krém:
1 bílek
55g krupicového cukru
80g změklého másla
60g rozmixovaných jahod

Bílky s cukrem vyšlehejte ve vodní lázni do tuha. Nechte zchladit  na pokojovou teplotu a opět nad parou zašlehejte máslo. Na závěr přidejte jahodové pyré a krémem slepte laskonky.

Pařížské tyčinky:
Těsto:
3 bílky
100g krupicového cukru
150g mletých vlašských ořechů
1 lžíce strouhanky

Ve vodní lázni šlehejte bílky s krupicovým cukrem asi 7 minut. Dostatečně dlouho, aby byly pevné, ale ne zas tak dlouho, aby se převařily. Nakonec zapracujte ořechy a strouhanku. Na plech s pečícím papírem stříkejte stejně dlouhé tyčinky. Můžete i zakroucené rohlíčky, ale já bych měla každý úplně jiný, tak jsem zvolila jednodušší variantu. Sušte v troubě vyhřáté na 100℃ 20-25 minut. 

Krém:
100g čokolády na vaření
200ml smetany ke šlehání 
+ čokoláda na polévání

Čokoládu a smetanu spojte dohromady ve vodní lázni. Nechte 2 hodiny v lednici a vychladlé vyšlehejte do tuha. Krémem nazdobte vychladlé tyčinky a dejte pořádně ztuhnout ven na mráz, nebo do lednice. Nakonec namáčejte v roztavené čokoládě.

Přeju poklidné prožití vánočních svátků a mnoho úspěchů do nového roku.
Maya





















You Might Also Like

0 komentářů