Koblihy

10:38:00

Poslední dobou se snažím využívat každé možnosti vaření hlavně k vylepšování techniky u základních receptů. Posledně jsem dělala lososa s holandskou. Doteď mě mrzí, že jsem nevytáhla foťák a recept nemáte tady, ale má lenost opět zvítězila. Dneska tedy příklad tradiční kuchyně s moderním šmrncem. Recept na těsto jsem ukradla od Kublanky, takže neváhejte vyzkoušet i jiné jejich recepty. Koblihy!

Těsto:
250g hladké mouky

30g cukru krupice
5g soli
8g čerstvého droždí
2 vejce
citronová kůra
75g vody
65g změklého másla
slunečnicový olej na smažení

Nejprve rozmíchejte droždí ve vlažné vodě. Do větší mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, kůru z poloviny citronu, vejce a nakonec droždí. V kuchyňském robotu mixujte s hnětacím hákem 8 minut, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn mísy. Následně po malých kouscích přidávejte změklé máslo. Až bude těsto lesklé a pružné mixer zastavte a nechte asi hodinku kynout. Poté jej zabalené do potravinářské folie nechte přes noc v lednici (minimálně 6 hodin). Následující den z těsta tvarujte kuličky (každá cca 50g), které budou kynout další hodinu nebo dvě.
Do kastrolu s tlustým dnem dejte rozehřát 5 cm oleje. Měl by mít 180℃, ale poznáte, že je ok, když do něj hodíte kousek mrkve a začnou od ní stoupat větší bublinky. Pozor, aby olej nebyl horký až moc. Koblížky smažte z každé strany 2 minuty a vychladlé plňte náplní. Do každého udělejte nožem otvor, do něj nacpěte cukrářský sáček s náplní a hotovo!


Náplň:
4 jablka
šťáva z jednoho citronu
20g cukru krupice

Možná, že jablka a citron nejsou úplně tradiční kombinace, ale ve výsledku to chutnalo úplně jako meruňková marmeláda v kupovaných koblihách. Nemám ponětí, jak se to stalo.
Cukru s lžičkou vody rozpusťte na karamel, přidejte jablka a vymačkejte citron. Vařte do změknutí (cca 20 minut) a nakonec rozmixujte. Pro gurmány přidávám nabídku přidat lemon curd. Asi lžičku.

Na fotce můžete vidět i koblihy s malinovou marmeládou, jako ukázku variability náplní. Mimochodem - vidíte, jak se ta fotka úplně nabízí na úvodní fotku na facebooku?
Maya

You Might Also Like

0 komentářů