Zmrzlina Dulce de Leche

9:40:00

Pokud jste nikdy neslyšeli o Dulce de Leche, rozhodně nemusíte zpytovat své svědomí. Já si do nedávna myslela, že je to káva z nabídky kavárny Starbucks (i když možná je to pravda) a nijak mi nevadilo s touto mýlkou žít. Pokud ale podobně jako já zatoužíte zjistit, o co se doopravdy jedná, určitě nebudete litovat.

A co že to tedy vlastně je?


Jednoduše - jde v zásadě o mléko vařené s cukrem okolo sedmi hodin. Nutno zmínit, že by se směs měla stále míchat. Původně pochází z Argentiny (pokud se nepletu), ale je velice oblíbená v celé Jižní Americe. V různých státech se samozřejmě objevují rozlišné typy mléka, jiné poměry a dochucovadla. Výsledek se ale v mnohém nemění. Vzniká hmota konzistencí připomínající jam se sytou karamelovou barvou. Využití je všestranné. Tahleta karamelová dobrota se dá jíst jen tak samotná, nebo třeba namazaná úplně na čemkoli. My si dnes ale ukážeme její přeměnu v osvěžující zmrzlinu, která v blížícím se létě určitě přijde vhod.

Nejúžasnější věcí na tom je, že nemusíte mít zmrzlinovač a nemusíte každou hodinu přerušovat svůj program, abyste budoucí zmrzlinu promíchali. Jde snad o ten nejjednodušší recept na světě, který se skládá pouze ze dvou surovin. Pokud budete číst pozorně a nebudete netrpěliví, můžete si s trochou štěstí za nedlouho pochutnávat na vynikající zmrzlině.

Budete potřebovat:
450ml smetany ke šlehání
400ml (1 plechovka) kondenzovaného mléka (klasického, nebo pokud chcete šetřit čas kupte karamelové)
(10 karamelových sušenek Lotus)

Začněte vytvořením samotného Dulce de Leche. Postup zní jednoduše, ale je tu spoustu věcí, které se můžou pokazit.
Plechovku s kondenzovaným mlékem dejte do vysokého hrnce. Naplňte jej vodou tak, aby sahala asi 10 cm nad plechovku. Přiveďte k varu a až uvidíte k hladině stoupat velké bubliny, zeslabte plamen a plechovku položte, aby nebyla tak vysoká. Teď začněte počítat čas. Celkově je mléko potřeba vařit cca 2-3 hodiny, ale každých 45 minut musíte zkontrolovat, zda je ve hrnci dostatek vody. Pokud se hladina nebezpečně přiblíží k vrcholu plechovky, je nutné přilít horkou vodu. Po uvaření nechte zcela vychladnout. V opačném případě by hrozilo sražení a to nechcete. 
A teď už konečně ke zmrzlině. Vyšlehejte smetanu do tuha, přimíchejte "karamel" a pokud jste podobně velký milovník sušenek jako já můžete přidat i jejich kousky. Vzniklou směs přemístěte do jakékoli plastové krabičky a dejte zamrazit přes noc. Před podáváním nechte trochu povolit, ať se vám výrobek lépe nabírá. V mrazáku vydrží zmrzlina poživatelná dva týdny.


Na závěr bych ráda zmínila svou collaboration s Barčou z Beyi blogu (barči blog: https://beyiblog.blogspot.cz/). Obě jsme si připravily jeden osvědčený recept na zmrzlinu, abyste měli o prázdninách co mlsat, takže se utíkejte podívat k Barče. Články se pokusíme vydat v podobný čas. Do budoucna se můžete těšit na další podobnou spolupráci, ať už s Barčou, nebo s jinými bloggery.

Na všemožné dotazy ráda odpovím a budu se moc těšit na vaši zpětnou vazbu.
Maya




You Might Also Like

5 komentářů

  1. Nemám slov, dokonalá fotka a srozumitelný text. Pokud si najdu čas tak určitě vyzkouším. A spolupráce s tebou mně ohromně bavila, tak doufám že se můžu těšit na další :) Na závěr bych chtěla říct, že Perfect-ish se chystá na slušnou kariéru úžasného foodblogu :) Jen tak dál!

    OdpovědětVymazat
  2. To je milý. 😄 Naše,,super profesionální" spolupráce, byla dost super. 😂 Doufám, že nás to nepřestane bavit.

    OdpovědětVymazat
  3. Bomba. Fakt. Teď budu mít chuť na další ňaminu. Obě jste fakt dobrý, holky. A ty fotky... :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. No fotky... Jako jsem ráda, že se líbí, ale chtělo by to pořádnej foťák a trochu talentu by taky nevadilo. 😀

      Vymazat