Makový twist bread

8:23:00

To jsme tak jednou seděli s rodinou na lavičce a všichni si pochvalovali kupovaný závin. A já jsem si řekla, že to tak nenechám. Že dobrej makovovej závin přece zvládnu taky. A nejen dobrej. Nejlepší.
Tak ho tu teď máte taky.


Těsto:
75 ml smetany (12%)
25 ml mléka
27 g másla
1/2 pytlíčku sušeného droždí ( g)
185 g hladké mouky
špetka soli
25 g krystalového cukru

Mouku, cukr a sůl promíchejte ve velké míse, uprostřed vytvarujte důlek a do něj nasypte sušené droždí. V rendlíku rozehřejte mléko a máslo, nechte chvíli vychladnout a v momentě, kdy při dotyku neucítíte téměř žádné teplo, přilijte mokré ingredience do důlku k droždí. Následně k uhnětení použijte buď kuchyňského robota, nebo vlastní ruce. V obou případech očekávejte poměrně řídké těsto. Pokud tedy nedocílíte konzistence těsta na pizzu, neděste se a nepřidávejte mouku. Výsledkem by pak bylo kamenně tvrdé těsto, a to nechcete. Po pěti až deseti minutách hnětení zakryjte těsto utěrkou a nechte kynout hodinku, nebo dvě.

Náplň:
150 g mletého máku
225 ml mléka
60 g kyselé marmelády
40 g cukru (záleží na sladkosti marmelády)
citronová šťáva

Do vroucího mléka nasypte mák a nechte za občasného míchání povařit minimálně pět minut (doporučuji ale spíš deset.) Přidejte cukr, marmeládu a citronovou šťávu a pořádně promíchejte. Vychladlou náplň natřete na těsto vyválené do obdélníkového tvaru (tloušťka asi 3 mm). Zaviňte těsto jako při vyrábění skořicových šneků a vzniklý váleček podélně rozřízněte uprostřed. Jeden okraj nechte nerozříznutý, aby se vše úplně nerozpadlo. Od tohoto okraje pak začněte dva "copy" střídavě překládat. Konec zmáčkněte a závin vložte to formy na kozí hřbet vyložené papírem na pečení. Pečte na 170℃ cca 30 minut.

Maya

You Might Also Like

0 komentářů